Uudenmaan Ruoka osuuskunta

Tule mukaan tuottajien ja kuluttajien yhteiseen ruokaosuuskuntaan

Uudenmaan ruoka- Foodhub perustettiin tänä syksynä kehittämään aitoa kumppanuutta ruokamarkkinoilla. Ensivaiheessa tavoittelemme nyt noin 100 kuluttajajäsentä Helsingissä ja Espoossa, nykyisten noutopisteiden ympäristöstä Herttoniemessä ja Nihtisillassa  ja 10 tuottajajäsentä Helsingistä ja Uudeltamaalta kehittämään yhdessä tätä kumppanuusmallia edelleen. Yhdessä se on mahdollista. Palvelun noin 500 nykyiselle aktiivikäyttäjille suunnatun kyselyn perusteella vahvaa kiinnostusta  on sekä jäsenyyteeen ja itse osuuskunnan käytännön toimintaan.

Osuuskunta on kehittänyt kumppanuusmallin joka on perustuu tilaus- ja sopimusalustaan sekä noutopisteverkostoon. Mallia on testattu pääkaupunkiseudulla erilaisten projektien muodossa jo joitain vuosia. Tiiviissä yhteistyössä  tilaus- ja sopimusalusta ekompi.net:n kanssa tilauksia noin 20-30 tuottajalta on tehty jo yli puolen miljoonan euron edestä.

Osuuskunnan hallitus (hallituksen jäsenten esittely alla)  arvioi, että tarvitsemme viikottain noin 200-250 palvelun käyttäjää ensi vuoden 2023 loppuun mennessä, että toiminta on kestävällä pohjalla. Tässä on tavoitetta kerrakseen mutta siihen osuuskunnan hallitus tähtää toiminnallaan ja haluaa todistaa että yhteinen unelmamme- reilumpi ja kestävämpi ruokaketjua-on mahdollinen mutta samalla haasteellinen.  Meidän pitää onnistua tavoittamaan sinunlaiset vastuulliset ja tietoiset kuluttajat jotka myös ovat valmiita käyttämään osuuskunnan palvelua rikastuttamaan ja täydentämään oma ruokailua sekä juhlana että arkena.

Haemme nyt sinua kuluttaja, tuottaja, yhteisö ja sijoittaja mukaan jäseneksi. Jäsenmaksu, joka maksetaan vain kerran on kuluttajille vähintään 50 euroa ja tuottajille ja yhteisöille (esim. järjestöt) vähintään 500 euroa (alempana osuuskunnan säännöt ja tarkemmat ohjeet miten toimitaan jäsenyyden ja sijoitusten suhteen).   Osuuksia voi merkitä useampia jos haluaa varmistaa omalta osaltaan että osuuskunta pääse hyvin käyntiin. 

Sinulle jolle myös toiminnan yhteiskunnallinen vaikuttavuus on tärkeä , niin tämän seurantaan olemme myös kehittämässä erilaisia mittareita.

Toiminnan tavoitteet ovat tuottajille ja kuluttajille yhteisiä: moni kuluttaja arvostaa yhä enemmän kestävää ruokakulttuuria, ja on siksi kiinnostunut ostamaan ruokaa suoraan tiloilta ja tuottajilta. Reilusti ja ilman turhia välikäsiä. Oman kulutuksen yhteiskunnallinen vaikuttavuus, kestävän paikallisen ruokatuotannon tukeminen on tärkeää yhä useammalle. Tuottajat puolestaan kamppailevat näkyvyyden ja markkinoille pääsyn kanssa suurien markettien puristuksessa. Perinteinen ruokakaupan malli on vahva, mutta samalla on aivan ilmeistä, että uusia malleja tarvitaan.     

Uudenmaan ruoka vastaa tähän tarpeeseen lyhentämällä ruokaketjua. Hoidamme ruoan keräilyn tuottajilta, jakelun kuluttajille ja markkinoinnin niin, että se toimii sujuvasti sekä kuluttajan ja tuottajan arjessa.

PS: Jos haluat päästä heti testaamaan palvelua, Helsingin keskustasta pääse kätevästi noin 10 minuutissa metrolla Herttoniemen noutopisteeseen.

 

Osuuskunnan hallituksen esittely

Juho Vuorikoski

Nimeni on Juho Vuorikoski. Koulutukseltani olen matematiikan maisteri. Parhaat osaamisalueeni ovat matematiikan lisäksi, englannin kieli ja tietotekniikka. Uudenmaan ruokaosuuskunnassa vastuullani on monenlainen laskenta,logistiikka,kääntäminen ja käytännön työt jakelussa.  Paikallisruoka on minulle tärkeää useasta syystä. Ensinnäkin olen yleisesti huolissani ihmisten erkaantumisesta ruoan tuotannosta. Kukaan ei tiedä mistä ruoka pöytään tulee ja siitä seuraa monia eettisiä ja käytännön ongelmia. Toisekseen, pidän perinneruoista ja tuotteista. Puh. 0400-411503, s-posti [email protected]

Juliane Boy

Olen Juliane Boy. Minua kiehtoo ruoka, ruoan tuotanto ja laajemmin yhteiskunnallisen ruokamurroksen polut. Parhaillaan työskentelen Akordille ja Baltic Sea Action Group:ille sekä opiskelen maatalousalan perustutkintoa Keudalla. Tulin osuuskunnan toimintaan mukaan edistääkseni lähiruoan saatavuutta. Minusta ihmisen perustarpeiden tyydyttäminen paikallisella tasolla tuntuu monella tapaa järkevältä ja mielekkäältä pyrkimykseltä tässä haastavassa ajassa. Toimin Uudenmaan ruokaosuuskunnan hallituksen sihteerinä. Puh. 040-7749454, s-posti [email protected]

Susann Rännäri

Olen Susann Rännäri, Luomuliiton toiminnanjohtaja ja asun Sipoossa Majvikin tilalla, joka tuottaa vihanneksia pääkaupunkiseudun markkinoille. Uudenmaan ruokaosuuskunnan hallituksessa olen rahastonhoitaja ja mukana taloustyöryhmässä. Meidän tavoitteemme on tehdä osuuskunnan toiminnasta kannattavaa ja pitkäikäistä Minusta on tärkeää kehitellä reilumpaa tapaa ostaa ruokaa läheltä, joka on tuotettu kestävästi, siksi haluan olla mukana tässä toiminnassa. Puh. 040-1446160, s-posti [email protected]

Rikard Korkman

Olen Rikard Korkman , hallituksen puheenjohtaja. Olen agronomi ja ammatiltani maanviljelijä Råbäck gårdissa Espoossa ja Lill-Nägelsissä Kirkkonummella. Päätuotantosuunta tiloilla on vilja, mutta  Råbäck gårdissa on noin 1 hehtaarin kokoinen omenatarha, joka perustuu suoramyyntiiin sopimuskumppaneille. Osuudenomistajat voivat vuokrata omenapuita vuosisopimuksella. Toimin lisäksi asiamiehenä ruotsinkielisessä tuottajajärjestössä SLC:ssä. Paikallinen ja kotimainen ruoka on minulle erittäin tärkeä. Se tulevaisuus riippuu siitä, että me kuluttajat arvostamme sitä. Puh. 040-5189297, s-posti [email protected]

Anne Hyvönen

Hei, olen Anne Hyvönen. Taustaltani olen toimittaja ja mediakouluttaja. Tällä hetkellä työskentelen kiertotalous- ja viestintäasiantuntijana suomalaisessa perheyrityksessä. Uudenmaan ruokaosuuskunnassa teen monenlaista viestintää ja markkinointia yhteistyössä muitten hallituksen jäsenten kanssa. Minulle on tärkeää tehdä hyvää ruokaa paikallisista raaka-aineista. Yhtä tärkeää on myös olla yhteiskunnallisen muutoksen tekijä ja luoda uutta, kumppanuuteen perustuvaa ruokamarkkinaa Suomeen. Puh 0400-930223, s-posti [email protected]

Maria Munck-Pihlgren

Olen Maria Munck-Pihlgren tuottajajärjestö SLC Nylandin toiminnanjohtaja, mutta Foodhubissa olen mukana kuluttajana. Haluan olla mukana edistämässä uudenlaista ruoanhankintakanavaa.. Foodhubissa turhat välikädet on karsittu pois ja tuottaja saa itse hinnoitella tuotteensa. Kaikkein eniten pidän siitä, että joka tuotteen kohdalla mainitaan minkä verran tuottaja itse saa tuotteen kokonaishinnasta. Minulle tärkeät asiat ovat ruoan ja raaka-aineiden laatu, lyhyet kuljetusmatkat, eläinten hyvinvointi ja se, että tiedän kenen viljelemää tai kasvattamaa ruokaa minä syön. Puh.040-5037188, s-posti [email protected]

Henrik Creutz

Olen Henrik Creutz, maanviljelijä, ruoantuottaja ja Malmgårdin kartanon isäntä. Edustan Malmgårdin 13. omistajasukupolvea. Paikka on ollut saman suvun omistuksessa vuodesta 1614 saakka. Uudenmaan ruokaosuuskunnan hallituksessa olen tuottajajäsen. Malmgårdin siirtyi luomuun vuonna 1995 ja on erikoistunut luonnonmukaiseen viljelyyn lisäksi luomutuotteiden jalostamiseen. Nykyään kartanolla harjoitetaan myös matkailua. Puh 040-5147475, s-posti [email protected]

Stan Jas

Olen Stan Jas, agronomi ja mehiläistarhuri. Olen kotoisin Tsekistä ja ennen Suomeen tuloa työskentelin useissa eri Euroopan unionin maissa viljelyksillä ja osuuskunnissa. Tällä hetkellä työskentelen lisäksi mehiläisasiantuntijana ruotsinkielisessä tuottajajärjestössä SLC:ssä. Uudenmaan ruokaosuuskunnan hallituksessa olen tuottajien edustajana. Minulle on tärkeää että voimme osuuskunnan kautta luoda suoran yhteyden tuottajien ja kuluttajien välille. Uudenmaan ruokaosuuskunnan hallituksessa olen tuottajajäsen. Puh. 045-1741445, s-posti [email protected]

Olli Repo

Olen Olli Repo, AD/graafinen suunnittelija. hallituksessa toimin varapuheenjohtajana. Vastaan myös osuuskunnan visuaalisesta ilmeestä ja ekompi.net alustan kehittämisestä. Tunnetaan Herttoniemessä mm. ruokapiirin ja ruokaosuuskunnan perustajajäsenänä. Olen pitkään edistänyt paikallista ruokakulttuuria. Kaupunkilaisten oman pellon yksi perustajajäsenistä. Minua kiinnostaa miten hemmetissä emme onnistu yhdistämään paikallisia asukkaita huippu laadukkaseen paikalliseen ruokaan. Puh. 050-5715032, s-posti [email protected]

Kaijus Ahlberg

Olen Kaijus Ahlberg Sipoosta, viljelijä jo kolmannessa polvessa. Koulutukseltani olen suunnitteluhortonomi, mutta sattumien kautta päädyin jatkamaan suvun puutarhaa. Olen halunnut vaikuttaa yleisesti puutarha-alan pärjäämiseen, ja siksi olen aktiivisesti mukana erilaisissa puutarha-alan järjestöissä ja kehitysprojekteissa. Yksi niistä on ollut tämä Foodhub, jonka syntymisessä olen ollut alusta asti mukana. Osuuskunnan hallituksessa keskityn erityisesti talousasioihin. Kuluttajien ja tuottajien yhteinen osuuskunta on aivan uutta, erityisesti pidän hinnoittelun avoimuudesta ja osuuskunnan yhteiskunnallisesta ulottuvuudesta. Puh. 050-3411911, s-posti [email protected]

Miksi ja miten tulen mukaan osuuskuntaan?

  • Ilman minua ja muita samanhenkisiä jotka haluavat käyttää enemmän paikallista ruokaa arjessa ja juhlassa osuuskunnan perustaminen ja toiminnan kehittäminen jää vain haaveksi
  • Olen konkreettisella tavalla muiden kuluttajien ja tuottajien kanssa kehittämässä uudenlaista reilumpaa ja lyhyempää ruokaketjua ilman turhia välikäsiä
  • Haluan luoda paremman suhteen viljeljöihin ja ruoan tuottajiin. ”Every family needs a farmer”
  • Jäsenmaksu on 50 €. Jäsenenä voin merkitä useamman osuuden mutta jokaisella jäsenellä on vain yksi ääni
  • Lyhyt toimitusketju takaa tuotteiden tuoreuden. Tällä tavalla saan hankittua osan ruoastani joustavilla hakuajoilla noutopisteestä joka sijaitsee lähelläni.
  • Jäsenenä olen etusijalla jos tuotteita tuottajajäsenilta on rajallisesti saatavilla.
  • Jäsenenä voin halutessani osallistua VIP tuottaja- ja tilakäynneille jossa pääsen tutustumaan muihin jäseniin, tiloihin, tuottajiin , tuotantomenetelmiin ihan paikan päällä
  • Jäsenyyden hankit helposti maksamalla kuluttajajäsenyyden tilaus- ja sopimusalustan sopimusosiosta
  • Liity mukaan tästä

  • Ilman hyvää ja säännöllistä tarjontaa minulta ja muilta tuottajilta kuluttajayhteistyön kehittäminen jää vain haaveksi
  • Olen konkreettisella tavalla muiden kuluttajien ja tuottajien kanssa kehittämässä uudenlaista reilumpaa ja lyhyempää ruokaketjua ilman turhia välikäsiä
  • Jäsenmaksu on 500 €
  • Nykyisenä tuottajana, joka on ollut kehittämässä toimintaa tähän pisteeseen olen ensisijainen tuottaja uudessa osuuskunnassa. Osuuskunta hakee kuitenkin koko ajan tuottajia jotka voivat täydentää nykyistä tarjontaa ja sen kautta lisätä kiinnostusta kuluttajien joukossa
  • Tavoitat paikalliset asukkaat jotka käyttävät noutopisteitä. Uutiskirjeen levikki joka lähetetään joka viikko rekisteröityneille käyttäjille on noin 2000 kpl
  • Tilaus ja sopimusalusta tarjoaa sinulle hyvät työkalut tilauksien hallintaan sekä myös mm kuluttajapalautepalvelun
  • Jäsenenä olen aina ensisijainen tuottaja tilaus- ja sopimusalustalla, niin kauan kuin markkina on rajalllinen tavoitteena on että myynti yksittäisen tuottajan näkökulmasta voi kehittyä suotuisasti.
  • Uusia tuottajia samanlaisilla tuotteilla ei sen takia oteta niin kauan kun kysyntä on rajallista jos ei hallitus näe sille erityistä syytä 
  • Tuottajajäsenyys suunnataan foodhubin nykyisille tuottajille 15.2. 2023 saakka. Liity mukaan tästä
  • Jos olet uusi tuottaja ja  kiinnostunut kehittämään yhteistä osuuskuntaa  ja sinulla on tuotteita jotka täydentävät nykyistä tuotetatarjontaa niin ota yhteyttä [email protected] tai Olli Repo puh 050-571 5032 niin sovitaan kokeilusta ja mahdollisesta jäsenyydestä sen jälkeen jos olet kiinnostunut. Tuotteiden myynti ei edellytä jatkossakaan jäsenyyttä  osuuskunnassa mutta osuuskunnan jäsentuottajat ovat etusijalla
  • Toiminnan yhteiskunnallinen vaikuttavuus on tärkeä minulle, osuuskunta haluaa myös kehittää toimintansa ympäristön ja sosiaalisen vaikuttavuuden mittareita
  • Toiminnan kehittyessä suotuisasti sijoitukselle voidaan maksaa korkoa hallituksen päätöksellä
  • Osuuskunnan hallituksella on asetettu selkeät pelisäännöt miten toimitaan sijoitusten suhteen
  • Sijoittajaosuuksilla ja osakkeilla on on parempi oikeus mm ylijäämään kun jäsenyyden edellyttämillä osuuksilla
  • Osuuskunta hakee yhteiskunnallinen yritys statusta joka tarkoittaa että osuuskunta käyttää suurimman osan (51 %) ylijäämästä toimintansa tarkoituksen mukaisen yhteiskunnallisen hyvän tuottamiseen joko kehittämällä omaa toimintaansa tai lahjoittamalla sen toimintansa tarkoituksen mukaisesti 
  • Jos olet kiinnostunut ota yhteyttä  [email protected] tai puheenjohtaja Rikard Korkman, puh 040-5189297 niin jutellaan enemmän
  • Osuuskunnan tavoitteet tukevat esim oman järjestöni tai yritykseni tavoitteita
  • Haluan toimia osuuskunnan yhteistyökumppanina ja esim jakaa omalta osaltani tietoa osuuskunnan toiminnasta
  • Haluan olla mukana tukemassa osuuskunnan toimintaa niin että se menestyy
  • Ota yhteyttä uudenmaan[email protected]  tai puheenjohtaja Rikard Korkman, puh 040-5189 297

Eri tapoja osallistua toimintaan

  • Tilaamalla uutiskirjeemme saat sähköpostiisi tietoa ajankohtaisista tuotteista sekä foodhubin toiminnasta ja tapahtumista. Uutiskirje esittelee myös mukana olevia tuottajia ja elintarvikevalmistajia. Tilaa uutiskirje täältä
  • Liity tuottajien ja asiakkaiden yhteiseen osuuskuntaan. Tutustu osuuskunnan sääntöihin ennen liittymistä. Osuuskunnan jäsenenä saat etuja ja olet mukana rakentamassa uudenlaista reilumpaa vaihtoehtoa lähiruoan ostamiselle. Lisäksi olet mahdollistamassa toiminnan jatkumista ja kehittämistä, mikä takaa jatkossakin helpon kanavan sesonginmukaisen ja tuoreen lähiruoan ostamiseen.

    Liity mukaan

 

  • Tällä hetkellä Uudenmaan ruoan kaltaisia foodhubeja toimii useita eri puolilla Suomea. Kiinnostaisiko sinua perustaa lähiruokaa tarjoava foodhub omalle paikkakunnallesi? Tarjoamme tukea ja neuvoja toteutukseen.
    Katso lisää
  • Uudenmaan ruoka järjestää tutustumisvierailuja mukana oleville tiloille. Tiloilla pääset tutustumaan tuottajien arkeen ja työhön, sekä voit ostaa tuotteita suoraan tilalta. Tiedotamme retkistä ja tapahtumista nettisivuillamme, uutiskirjeessämme ja sosiaalisen median kanavissamme (Facebook: @uudenmaanruoka ja Instagram: @uudenmaanruoka)

Uudenmaan ruoka järjestää ruokakursseja yhteistyössä Marhaförbundetin ja toiminnassa mukana olevien tuottajien kanssa. Opi esimerkiksi kalankäsittelyä, leivontaa, säilömistä ja ruoanlaittoa hauskassa seurassa ja kotitalousopettajien osaavassa opetuksessa. Tiedotamme kursseista nettisivuillamme, uutiskirjeessämme ja sosiaalisen median kanavissamme (Facebook: @uudenmaanruoka ja Instagram: @uudenmaanruoka)

Kuinka liittyä?

Tutustu osuuskunnan sääntöihin ennen liittymistä.

Kuluttajajäsenyydet

Jäsenyyden hankit helposti maksamalla kuluttajajäsenyyden tilaus- ja sopimusalustan sopimusosiosta

Liity mukaan tästä

Tuottajajäsenyys.

Tuottajajäsenyys suunnataan foodhubin nykyisille tuottajille 15.2. 2023 saakka. Nämä tuottajat voivat hankkia jäsenyyden  helposti  maksamalla tuottajajäsenyyden tilaus- ja sopimusalustan sopimusosiosta.

Liity mukaan tästä.  

Jos olet uusi tuottaja ja kiinnostunut jäsenyydestä  ja sinulla on tuotteita jotka täydentävät nykyistä tuotetatarjontaa niin ota yhteyttä [email protected] tai Olli Repo puh 050-571 5032 niin jutellaan mahdollisesta jäsenyydestä. Voidaan sopia kokeilujakso jonka jälkeen voit päättää haluatko jäseneksi. Tuotteiden myynti ei edellytä jatkossakaan jäsenyyttä  osuuskunnassa mutta osuuskunnan jäsentuottajat ovat etusijalla tuottajina alustalla.

Osuuskunnan säännöt

Tuki jäsen

Haluatko olla mukana tukemassa reilumman ja kestävämmän ruokaketjun kehittämistä. Ota yhteyttä [email protected]  tai puheenjohtaja Rikard Korkman, puh 040-5189 297

Sijoittaja

Jos olet kiinnostunut ota yhteyttä  [email protected] tai puheenjohtaja Rikard Korkman, puh 040-5189297 niin jutellaan enemmän

fiFinnish