hallitus_rikard
Rikard Korkman

Uudenmaan ruoka- Foodhub perustettiin viime syksynä kehittämään aitoa kumppanuutta ruokamarkkinoilla.

Toiminnan tavoitteet ovat tuottajille ja kuluttajille yhteisiä: moni kuluttaja arvostaa yhä enemmän kestävää ruokakulttuuria, ja on siksi kiinnostunut ostamaan ruokaa suoraan tiloilta ja tuottajilta. Reilusti ja ilman turhia välikäsiä. Oman kulutuksen yhteiskunnallinen vaikuttavuus, kestävän paikallisen ruokatuotannon tukeminen on tärkeää yhä useammalle. Tuottajat puolestaan kamppailevat näkyvyyden ja markkinoille pääsyn kanssa suurien markettien puristuksessa. Perinteinen ruokakaupan malli on vahva, mutta samalla on aivan ilmeistä, että uusia malleja tarvitaan.     

Uudenmaan ruoka vastaa tähän tarpeeseen lyhentämällä ruokaketjua. Hoidamme ruoan keräilyn tuottajilta, jakelun kuluttajille ja markkinoinnin niin, että se toimii sujuvasti sekä kuluttajan ja tuottajan arjessa.

Osuuskunta on kehittänyt kumppanuusmallin joka on perustuu tilaus- ja sopimusalustaan sekä noutopisteverkostoon. Mallia on testattu pääkaupunkiseudulla erilaisten projektien muodossa jo joitain vuosia. Tiiviissä yhteistyössä  tilaus- ja sopimusalusta foodhub.fi:n kanssa tilauksia noin 20-30 tuottajalta on tehty jo yli puolen miljoonan euron edestä.

Kuluttajien ja tuottajien käyttäjäkokemukset ovat olleet myönteisiä.  Erityisesti moni arvostaa avointa ja läpinäkyvää hinnoittelua, jossa näkyy tuottajan, Foodhubin ja verojen osuus tuotteen hinnasta. Tuottaja myös hinnoittelee tuotteensa itse. 

Alustan kautta voidaan myös tehdä sopimuksia kuluttajan ja tuottajan välillä ennen varsinaista satokautta.  Se helpottaa tuottajan tuotannon suunnittelua. Esimerkiksi viime kesänä oli mahdollista adoptoida mehiläispesän osa tai kokonainen mehiläispesä. Sama malli voisi toimia muillakin tuotteilla.  

Toiminta keskittyy tällä hetkellä itsepalveluperiaatteella toimiviin noutopisteisiin pääkaupunkiseudulla. Noutopisteet sijaitsevat Helsingin Herttoniemessä ja Espoon Nihtisillassa. Tuotteet tilataan ja maksetaan etukäteen alkuviikosta ja noudetaan loppuviikosta. Osuuskunnalla on valmiudet nopeastikin perustaa uusia noutopisteitä palvelemaan jäsentensä tarpeita.

On selvää, että 15 perustajajäsenen voimalla osuuskunta ei tule selviytymään pitkään. Palvelun noin 500 nykyiselle käyttäjille suunnatun kyselyn perusteella vahvaa kiinnostusta  on sekä jäsenyyteeen ja itse osuuskunnan käytännön toimintaan.

Osuuskunta tarvitsee nyt mahdollisimman laajapohjaisen omistajajoukon, joka on kiinnostunut kehittämään ja käyttämään palvelua.

Varsinkin uusien noutopisteiden avauksessa ja ylläpidossa, tilavierailujen järjestämisessä ja markkinoinnissa tarvitaan ihan käytännön tekemistä. Tällä tavalla osuuskunta myös haluaa kasvattaa paikallista yhteisöllisyyttä. Onkin erittäin antoisaa saada oppia tuntemaan uusia ihmisiä joilla on palava kiinnostus paikallista ruokaa kohtaan. Olemme Suomessa paikallisen ruoan kehittämisen ytimessä, ja se on erittäin jännittävää.

Osuuskunta arvioi, että tarvitsemme viikottain noin 200-250 palvelun käyttäjää ensi vuoden loppuun mennessä, että toiminta on kestävällä pohjalla. Siihen osuuskunnan hallitus tähtää toiminnallaan.  Haemme nyt sinua kuluttaja, tuottaja, yhteisö ja sijoittaja mukaan jäseneksi. Jäsenmaksu, joka maksetaan vain kerran on kuluttajille vähintään 50 euroa ja tuottajille ja yhteisöille (esim. järjestöt) vähintään 500 euroa.  Osuuksia voi merkitä useampia jos haluaa varmistaa omalta osaltaan että osuuskunta pääse hyvin käyntiin. 

Haluamme tavoittaa sijoittajia joita kiinnosta olla mukana yrityksissä jotka toiminnallaan tavoittelevat yhteiskunnallista vaikuttavuutta, tämän seurantaan olemme myös kehittämässä erilaisia mittareita.

Tervetuloa mukaan jäseneksi

Rikard Korkman, hallituksen puheenjohtaja, Uudenmaan ruoka osuuskunta

PS: Jos haluat päästä heti testaamaan palvelua, Helsingin keskustasta pääse kätevästi noin 10 minuutissa metrolla Herttoniemen noutopisteeseen.