Kalastaja Ben Henriksson

Fisherman's Food on kalastaja Ben Henrissonin yritys, joka toimii Ahvenkoskella. Ben Henriksson kalastaa päivittäin tuoretta kalaa.

Kalastajan ammatti on tullut minulle verenperintönä. Olen syntynyt tähän ammattiin, enkä siis varsinaisesti valinnut tätä työtä itselleni. Kalastus on kulkenut suvussani varmasti vuosisatoja.

Yrityksemme alkuvuosina myin kalansaaliin kiertämällä pakettiautolla Ruotsinpyhtäällä ja naapurikunnissa. Pian kuitenkin perustimme Ahvenkosken Markkinamäelle vanhaan suolamakasiiniin pienen kalakaupan ja savustamon. Toiminta on vuosien varrella kehittynyt, ja nykyään kalansavustamon ja -jalostamon lisäksi on myös kalamyymälä Lapinjärvellä. Lisäksi myymme kalaa ja kalatuotteita kauppoihin, ravintoloihin ja suoraan kuluttajalle esimerkiksi juuri Uudenmaan ruoan kautta.

Kalastussesongeista mateen kalastus on lempisesonkini. Tykkään käydä talvella kalassa. Madetta, kuhaa, haukea ja muita suomukaloja kalastetaan jään alta. Itse kalastan pääasiassa merenlahdissa, jotka jäätyvät nopeasti, mutta Suomenlahti ei nykyään aina jäädy kunnon jäähän.

Koko kalastuselinkeino on muuttunut hyvin paljon urani aikana. Lainsäädäntö muuttuu, ja uutena ongelmana ovat myös valtavasti lisääntyneet merimetsot ja erityisesti hylkeet, jotka rikkovat pyydyksiä. Kalastajien määrä laskee koko ajan, ja siihen vaikuttavat monet tekijät. Mutta toivottavasti lähiruoan lisääntyneen arvostuksen myötä myös uusia kalastajia tulee alalle.

Kehittelen itse koko ajan uusia kalatuotteita. Kala on niin monipuolinen raaka-aine, että siitä saa vaikka mitä. Minulla on valtavasti uusia ideoita ja asioita kehitteillä. Tarkoituksena on muun muassa kehittää enemmän särkikalojen kalastusta, että saataisiin niitä pois merestä sillä ne rehevöittävät vesistöjä valtavasti. Näen sen hyvin tärkeänä ympäristötyönä. Ihmiset ovat oppimassa syömään enemmän ”roskakaloja”, joten hyvällä tiellä ollaan.

Parasta tässä työssä on pienen yksityisyrittäjän vapaus. Tykkään työnteosta, ja teen aina töitä. Tämä ammatti on enemmän kuin työ, se on elämäntapa. En viihtyisi yhdeksästä viiteen toimistotyössä. Vapaa-ajan harrastuksia minulla ei ole, koska työ yhdistyy vapaa-aikaan. Siksi on hyvä, että vaimoni Disa on mukana yrityksessä vahvasti ja jakaa saman elämäntavan.

Fisherman`s Food / Kalastaja Ben Henriksson

Markkinamäentie 137, 07960 Ahvenkoski

[email protected]
fiFinnish