MALMGÅRD

vårt spannmåls fördelar: ekologiska, färska och smakrika

 

Malmgård ligger djupt inne i odlingslandskapen i Pernå invid Forsby å. Herrgården etablerades år 1606 och har varit i samma släkts ägo sedan 1614. I dag är det den 13. generationen av släkten Creutz som håller i spakarna; bröderna Henrik och Fredrik.

 

Malmgård var länge en mjölkgård tills familjen beslöt sig för att fokusera på spannmålsproduktion på 1980-talet. 1995 övergick vi till ekologisk odling och idag verkar också ett bryggeri och en handelsbod i aknytning till gården. Elenergin produceras från den egna forsens kraftverk.

 

Henrik med familj ansvarar för gårdens verksamhet – men hans föräldrar deltar trots den fullbordade generationsväxlingen fortfarande aktivt i gårdens sysslor. Henrik utbildade sig till magister i statsvetenskap. Han landade i odlaryrket på ett ytterst naturligt sätt: för att fortsätta driva den gård som gått i arv från den ena creutzka generationen efter den andra. Valet av karriär är alltså en ytterst angenäm plikt för en husbonde som trivs ute på åkrarna.

 

Malmgårds specialitet är odlandet av havre, emmer och spelt. De senare är läckra fornspannmål som lämpar sig ypperligt för bakverk och framställningen av sädesris och öl. Med våra ekologiska sädesrisprodukter går det utmärkt att ersätta det vanliga importriset exempelvis i risottorätter. Vi förädlar också från olika spannmålsvarianter olika produkter så som pasta, flingor och mysli. Vårt sortiment kompletteras av äppelsaften från våra egna träd och rosenvinäger som framställts av rosenblad.

 

I tiderna började vi odla enligt ekologiska metoder efter ett gemensamt beslut inom familjen. Det ekologiska är fortfrande det enda rätta för oss och ingen har ens tänkt tanken att odla på annat vis. Vi kan också med blotta blicken se hur naturen gynnas av odlingsmetoderna; nuförtiden trivs till exempel många fler djurarter på gårdens marker – arter som inte vistades här under de årtionden då vi odlade enligt de vanliga, icke-ekologiska, odlingsmetoderna.

 

Vi är med i foodhub för att vi tror på den här modellen. Världen förändras och också de sätt på vilka mänskor vill köpa sina livsmedel. På vilket sätt, varifrån och i hur stora mångder man vill köpa sin mat – ja, allt beror på kunderna och deras livssituationer. Det här är ett nytt och flexibelt sätt att skaffa mat på – och vi tror starkt på det.

 

Malmgård Egendom
07720 Malmgård
040-514 7475
malmgard(at)malmgard.fi
www.malmgard.fi


Ahlbergs trädgård

AIRIKKALA

BOSGÅRD

Den ekologiska gården i Lehtokumpu

Gårdsboden i Kyrkslätt

KAUPUNKILAISTEN OMA PELTO

LILLKLOBB PERMACULTURE

Mäntymäki ekogård

PICKALA GÅRD SWE

RÅBÄCK GÅRD

Rilax ekogård

STANIN HANIN

VI SÖKER NYLÄNDSKA PRODUCENTER

VILTGÅRDEN