Den ekologiska gården i Lehtokumpu

småskalig grönsaksproduktion; från vitlök till mangold

 

Vi odlar grönsaker i Lehtokumpu gård, i Palopuro by i Hyvinge. Det ekologiska företaget såg dagens ljus år 2008 när vi, Kari och Päivi Koppelmäki, flyttade ut till ett frontmannahus på landet. Till vår familj hör också två barn.

 

Till hälften av misstag halkade vi sakta men säkert in på vår odlarbana. Vi är båda miljöplanerare till utbildningen, Kari är dessutom agronomie- och forstmagister och avlägger som bäst sina fortsättningsstudier. När vi efter vår utexaminering flyttade ut till landsbygden ville vi börja odla grönsaker för eget bruk. Odlingarna utvidgades och det blev alltid större och större skördar – så mycket att det blev över till försäljning. Vår verksamhet har alltså vuxit sakteligen utan en tydlig plan.

 

Vi har börjat vår bana som jordbrukare från scratch – ingendera av oss har vuxit upp på landet. Vi har ändå alltid varit intresserade av mat och Kari arbetar som bäst med en avhandling på Helsingfors universitet som handlar om lokala matsystem.

 

Vi odlar ekologiska grönsaker både i och på frilandet och i växthus. Vitlöken är vår viktigaste produkt. Vi odlar också ett tiotal övriga arter som pumpa, tomat, kålväxter, zucchini, bondböna, grönböna, mangold och sallat. Vi odlar också i viss utsträckning plantor till våra kunder. Vid sidan av grönsaksodlingen producerar vi honung.

 

Det faller sig så att säga naturligt för oss att odla ekologiskt eftersom vi alltid odlat grönsaker utan konstgödsel och bekämpningsmedel. Vi har alltså inte erfarenhet av något annat sätt att odla på.

 

Vi kom med i foodhub för att vi är intresserade av nya försäljningskanaler. Det är arbetsamt för odlaren att syssla med marknadsföring och försäljning, i ett läge där vi säljer produkterna direkt till kunden. Eftersom vi odlar grönsaker som en bisyssla är tiden ofta väldigt knapp.

 

Siltalantie 72
05470 Hyvinkää
040-743 2929
[email protected]
www.facebook.com/lehtokummuntila/


Ahlbergs trädgård

AIRIKKALA

BOSGÅRD

Gårdsboden i Kyrkslätt

KAUPUNKILAISTEN OMA PELTO

LILLKLOBB PERMACULTURE

MALMGÅRD

Mäntymäki ekogård

PICKALA GÅRD SWE

RÅBÄCK GÅRD

Rilax ekogård

STANIN HANIN

VI SÖKER NYLÄNDSKA PRODUCENTER

VILTGÅRDEN