Gårdsboden i Kyrkslätt

delikatesser från den egna gårdens spannmål

 

Mitt i Estbys vida kulturlandskap, i anknytning till Fräsars gård, där finns i sin tur Kärras gård – och i samband med Kärras gård hittar du vår gårdsbod. Fräsars, som lotsas av Ingemo och Henrik Fröberg är den tredje äldsta släktgården i Kyrkslätt. Ända sedan 1665 har den varit i Ingemos släkts ägo och gården har bland annat klarat sig igenom utmaningarna under Porkalaparentesen.

 

1991 övergick Fräsars och Kärras i vår ägo och två år senare grundade vi en bod och ett bageri på gården. Ändå är vår butik, som säljer den egna gårdens och grannproducenternas matvaror och hantverk, inte den första i sitt slag på denna adress. I skiftet mellan 1800- och 1900-talet, i Ingemos farmors barndom fanns det en varubod i Kärras tidigare manbyggnad.

 

Sortimentet har sedermera vänts uppochned; när butiken i Kärras gård för över hundra år sedan sålde allt det som inte producerades på åkrarna: kaffe, té, kryddor, lampolja, tobak och hushållsartiklar. I samma byggnad inkvarterades stadsgästerna i ett pensionat som var ett slags gamla tiders Bed & Breakfast.

 

Ingemo är agrolog til utbildningen och har alltid arbetat på släktgården – trots att valet av yrkesbana till en början var en överraskning både för henne själv och föräldrarna. Henrik hann för sin del arbeta som arbetsledare inom skogsskötsel innan han blev jordbrukare. Lyckligtvis har han alltid haft ynnesten att vid behov kunna fråga husets agrolog eller grannarna om hjälp. Barnen i familjen, Linda och Fredrik, har båda flyttat ut – Fredrik, som fortfarande studerar, syns lite oftare på gården. Båda hjälper tillfälligt till med att jobba på gården och i boden.

 

Sedan Porkalaparentesen har det inte funnits boskap på Fräsars; av gårdens djur återvände endast hästen till gården efter ockupationen. I nuläget odlar vi vete, korn, råg och havre på gården. En del av spannmålen mals till mjöl och gryn i Andersböle-Veckoski kvarn, och av mjölet bakar vi bröd och bakverk utan tillsatsämnen som säljs i vår butik. Du kan också köpa potatis i Gårdsboden.

 

Att driva boden och bageriet är en glädjefylld syssla för oss vid sidan av odlandet. Vårt sortiment följer årstidernas och säsongernas växlingar. I februari bakar vi runebergstårtor och fastlagbullar, till påsk bjuder vi på hemlagd memma och påskkycklingar medan du finner mjöd och struvor i sortimentet till Valborg.

 

Vi är med i foodhub av nyfikenhet och intresse för en ny modell. Att knyta kontakt till människor med ett intresse för närmat är väldigt roligt – och av nya kontakter föds god synergi.

 

Eestinkyläntie 316, Kirkkonummi

09-298 2075

www.maatilapuoti.fi


Ahlbergs trädgård

AIRIKKALA

BOSGÅRD

Den ekologiska gården i Lehtokumpu

KAUPUNKILAISTEN OMA PELTO

LILLKLOBB PERMACULTURE

MALMGÅRD

Mäntymäki ekogård

PICKALA GÅRD SWE

RÅBÄCK GÅRD

Rilax ekogård

STANIN HANIN

VI SÖKER NYLÄNDSKA PRODUCENTER

VILTGÅRDEN