Ahlbergs trädgård

Ekomat nära dig

 

Ahlbergs trädgård har odlat grönsaker och örter redan i tre generationer. Arthur Ahlberg, som var den nuvarande husbondens farfar, grundade handelsträdgården till åkrarna i Vik i Helsingfors år 1922. Företaget flyttade 1967 undan nybyggnationen i Helsingfors till friare landskap i Östersundom i Sibbo.

 

Sedan 1992 har Kaijus Ahlberg tillsammans med sin fru Minna Tengvall ansvarat för odlingarna. Sönerna Juho och Jaakko har redan flugit ur boet för att studera men de hjälper till nu och då i trädgården.

 

Släktens traditioner spelar en stor roll i varför Kaijus blev odlare, trots att han i sina första karriärfunderingar inte planerade att ta över familjeföretaget. Minna, som är uppvuxen i stadsmiljö, landade i trädgårdsbranschen av eget intresse, kanske inte en slump med tanke på att det i barndomsfamiljen flitigt odlades för eget bruk. Både Kaijus och Minna har hortonomutbildning.

 

Våra huvudprodukter i växthusen är romansallat, baby leaf, örter och ätbara blommor. På frilandet odlar vi potatis, bladkål, zucchini och andra grönsaker. Den smakliga romansallaten, som växer i mylla, är vår verkliga favorit – och den har också erövrat många andra kulinaristers hjärtan. Vi strävar varje år efter att hitta på något roligt och nytt – förra säsongen presenterade vi till exempel daggkåls-, selleri- och ekoörtplantor.

 

År 2000 hade vi helt och hållet övergått till att odla ekologiskt – för vi vill odla på ett så hållbart sätt som möjligt.
Ekologisk odling var ett bra sätt att uppnå hållbarhet – och vi var båda intresserade av det ekologiska tankesättet.

 

Överlag är vårt mål att vi i så liten grad som möjligt ska belasta miljön. Redan i 15 års tid har vi drivit odlingarna med vindenergi. Våra växthus värms upp med inhemsk förnybar energi och våra varutransporter sköts med återvunna lådor. Vi sorterar och återvinner så noggrannt vi kan alla våra sopor.

 

Via foodhub vill vi komma underfund med hur vi kunde leverera våra varor längs en så kort och direkt väg som möjligt från åkern till kunderna. I jämförelse med andra direktförsäljningssystem underlättar foodhubmodellen också producentens liv i högre grad.

 

Immersbyntie 101
01120 Västerskog
0400-812 087

[email protected]
[email protected]
www.yrttiahlberg.fi
www.facebook.com/ahlberginpuutarha/


AIRIKKALA

BOSGÅRD

Den ekologiska gården i Lehtokumpu

Gårdsboden i Kyrkslätt

KAUPUNKILAISTEN OMA PELTO

LILLKLOBB PERMACULTURE

MALMGÅRD

Mäntymäki ekogård

PICKALA GÅRD SWE

RÅBÄCK GÅRD

Rilax ekogård

STANIN HANIN

VI SÖKER NYLÄNDSKA PRODUCENTER

VILTGÅRDEN