STANIN HANI

Stanilta löytyy yli kymmenkunta eri hunajaa. Osa niistä ovat sesonkihunajat (kevät-, kesä- ja syyshunaja), osa yksikukkahunajat, kuten voikukka-, lehmus tai kanervahunaja. Stanin Hani tarjoaa myös perinteistä monikukkahunajaa.

Olen neljännen sukupolven mehiläishoitaja. Olen oppinut tämän ammatin isovanhemmiltani, vanhemmiltani ja muilta sukulaisiltani. Hunaja on mm. erinomainen tuote keittiökäyttöön ja leivontaan. Minulla on kokemusta mehiläisten hoidosta neljästä eri maasta. Suomen lisäksi olen työskennellyt Tšekissä, Ranskassa ja Belgiassa..

 

Olen erikoistunut lajihunajien eli yksikukkahunajien, erityisesti voikukkahunajan ja lehmushunajan, tuottamiseen.

 

Hunajani on kansainvälisesti palkittu ja tutkitutan säännöllisesti hunajani sen tutkimiseen erikoistuneessa laboratoriossa. Minulle jäljitettävyys on tärkeätä, ja osaan varmasti kertoa mistä mikäkin hunaja tulee.

 

Haluan edistää monimuotoisuutta myös suojelemalla usean kollegan kanssa vanhaa uhanalaista mehiläislajia, Suomen tummaa mehiläistä. Se on ahkera ja resistentti ja pärjää paremmin talvella.

 

Minun filosofiani on kestävä mehiläishoito, joka ei kuormita mehiläisiä, ympäristöä eikä ihmisiä. Yhtä tärkeänä näen sosiaalisen kestävyyden. Siihen kuuluu muun muassa toiminta lasten ja nuorten sekä viljelijöiden ja kuluttajien kanssa.

 

Uudenmaan ruoassa olen mukana, koska siellä solmin yhteyksiä muihin tuottajiin, ja voin tehdä heidän kanssaan yhteistyötä. Esimerkiksi Råbäck Gårdin Rikard Korkmanin kanssa pidämme hänen omenapuutarhallaan avoimet ovet kun omenapuut kukkivat. Siellä on silloin neljä pesällistä mehiläisiäni pölyttämässä ja kerromme kävijöille omenan ja hunajan tuotannosta.

 

Tätä mehiläishoitajan työn sosiaalista puolta olen oppinut ulkomailla, varsinkin kotimaassani Tšekissä. Siellä jokaisessa kylässä on mehiläishoitajia, ja heillä on kerhoja ja yhdistyksiä. He ovat vahvasti vuorovaikutuksessa ja osa muuta kyläyhteisöä.

Edustan myös suomalaista mehiläisalaa Brysselissä, ja vaikuttaminen kuuluu tähän sosiaaliseen toimintaan myös.

Stanin Hani

Espoo

https://www.staninhani.fi/

https://sustainable-beekeeper.eu
fiFinnish