PICKALA GÅRD

MAKEAA MAISSIA HISTORIAN HAVINASSA
 

Pikkalan kartanon perusti vuonna 1570 yliamiraali ja valtakunnanmarski Klas Fleming. joka palveli Suomen ja Viron käskynhaltijana. Hänellä oli laivanveistämö tilaan kuuluvalla Kalvön saarella, missä hän rakennutti muun muassa sota-aluksia valtiolle. Fleming kokosi myös Pikkalassa
joukkonsa Nuijasotaan lähtiessään ja söi kartanossa viimeisen ateriansa ennen kuolemaansa keväällä 1597.
 

Vuodesta 1887 Pikkalan kartano on ollut Lindebergin suvun omistuksessa. Se toimi maitotilana aina syyskuuhun 1944, jolloin nykyisen isännän isoisän oli jätettävä tilukset reilun viikon varoitusajalla. Neuvostoliitto oli vuokrannut Porkkalan alueen 50 vuodeksi, mutta se palautettiin Suomelle jo vuonna 1956. Rakennukset ja pellot olivat rappeutuneet pahasti parenteesin aikana ja kunnostus vaati aikaa ja resursseja.
 

Minä, Thure Lindeberg, otin tilanhoidon harteilleni vuonna 1991. Vaimoni Minna on kirjailija. Meillä on seitsemän lasta, joista viisi asuu yhä kotona. Kotimme on tilan vuonna 1851 valmistuneessa päärakennuksessa, jonka on suunnitellut Engelin koulukuntaan kuulunut Anders Fredrik Granstedt. Tilan vanhin asuinrakennus on 1770-luvulta peräisin oleva Pakarintupa.
 

Minulle on ollut lapsesta saakka luontevaa ja itsestäänselvää, että otan sukutilan vastuulleni. Valmistuin agronomiksi Helsingin yliopistossa ja asuin opiskeluaikana Yhdysvalloissa kaksi vuotta opintojen ja töiden merkeissä. Atlantin takana kiinnostuin sokerimaissin ja siirtonurmen viljelystä ja
hankin alalta osaamista.
 

Nykyisin tuotamme niitä täällä Pikkalassa. Myymme maissia itse- tai valmiiksi poimittuna sekä joihinkin liikkeiseen. Nurmen ja sokerimaissin ohessa viljelemme syys- ja kevätvehnää, mallasohraa, kauraa, rypsiä sekä härkäpapua. Pyrimme säilyttämään ja kehittämään elävää kulttuurimaisemaa tuottavan perhetilan kautta.
 

Olen kiinnostunut foodhubista, koska mielestäni on tärkeää, että tuottajat ja kuluttajat lähentyvät toisiaan. Välikäsiä tulisi olla mahdollisimman vähän. Ajan myötä kuluttajat voisivat osallistua tuotantoon ja riskienhallintaan tavalla tai toisella. Tätä kautta kykenisimme yhdessä löytämään tuotantotavan, joka olisi kestävä niin ympäristön kuin ihmisten kannalta.
 

Pickala gård 33
02580 Sjundeå
0400-700868

www.maissia.fi


AHLBERGIN PUUTARHA

AIRIKKALA

BOSGÅRD

ETSIMME TUOTTAJIA FOODHUBIIN

KAUPUNKILAISTEN OMA PELTO

KIRKKONUMMEN MAATILAPUOTI

LEHTOKUMMUN LUOMUTILA

LILLKLOBB PERMACULTURE

MALMGÅRD

MÄNTYMÄEN LUOMUTILA

RÅBÄCK GÅRD

RIILAHDEN LUOMUTILA

STANIN HANI

VILTGÅRDEN