KIRKKONUMMEN MAATILAPUOTI

HERKKUJA OMAN TILAN VILJASTA

 

Maatilapuoti toimii Kärrasin tilalla, joka sijaitsee puolestaan Fräsarsin tilan yhteydessä keskellä Eestinkylän aavaa kulttuurimaisemaa. Ingemo ja Henrik Fröbergin luotsaama Fräsars on Kirkkonummen kolmanneksi vanhin sukutila. Se on pysynyt emännän puoleisessa suvussa vuodesta 1665 ja selvinnyt muun muassa Porkkalan parenteesin pyörteistä.

 

Fräsars ja Kärras siirtyivät haltuumme vuonna 1991 ja kaksi vuotta myöhemmin perustimme tiluksille puodin ja leipomon. Oman tilan ja lähituottajien ruokatavaraa ja käsitöitä myyvä putiikki ei ole ensimmäinen liike tässä osoitteessa. Ingemon isoäidin lapsuudessa  – 1800- ja 1900-lukujen taitteessa – Kärrasin entisessä päärakenuksessa palveli sekatavarakauppa. Tuotevalikoima on tosin sittemmin kääntynyt päälaelleen, sillä reilu vuosisata sitten täältä sai kaikkea sitä, mitä tienoolla ei tuotettu omasta takaa: kahvia, teetä, mausteita, lamppuöljyä, tupakkaa ja taloustavaraa. Samassa yhteydessä kaupunkilaisvieraita majoitti kesäisin täysihoitola, joka oli kuin aikansa Bed & Breakfast.

 

Ingemo on koulutukseltaan agrologi ja työskennellyt aina sukutilallaan – vaikka uravalinta oli alun alkaen yllätys sekä hänelle itselleen että vanhemmille. Henrik puolestaan ehti toimia metsätyönjohtajana ennen ryhtymistään viljelijäksi. Onneksi hän on aina voinut kysyä tarvittaessa neuvoa sekä talon agrologilta että naapureilta. Perheen lapsista Linda on jo muuttanut omilleen kun taas Fredrik opiskelee vielä ja vilahtaa useammin kotona. Molemmat auttavat tilalla ja puodin pidossa satunnaisesti.

 

Varsinaista karjaa Fräsarsissa ei ole ollut sitten Porkkalan parenteesin; kotieläimistä vain hevonen palasi kotiin miehityksen jälkeen. Pelloilla kasvaa nykyisin vehnää, ohraa, ruista ja kauraa. Puodin tarpeisiin tuotamme myös perunaa ja apposia. Osa viljasta jauhetaan Andersböle-Veckosken myllyssä ryyneiksi ja jauhoiksi, josta leivomme lisäaineettomia leipiä ja monenmoisia leivonnaisia.

 

Puodin ja leipomon pyörittäminen on meille mieluisaa työtä viljelyn ohessa. Tuotteemme seuraavat vahvasti vuodenaikoja ja sesonkeja: helmikuussa leivomme Runebergin torttuja ja laskiaispullia, pääsiäisenä tarjolla on kotitekoista mämmiä ja pääsiäistipuja kun taas Vappuna valikoimista löytyy simaa ja tippaleipiä.

 

Olemme mukana foodhubissa uteliaisuuttamme ja mielenkiinnosta uudenlaista mallia kohtaan. Sitä paitsi on hienoa luoda kontakteja ihmisiin, jotka ovat kiinnostuneita lähiruoasta . Uusista yhteyksistä syntyy hyvää synergiaa.

 

Eestinkyläntie 316, Kirkkonummi

09-298 2075

www.maatilapuoti.fi


AHLBERGIN PUUTARHA

AIRIKKALA

BOSGÅRD

ETSIMME TUOTTAJIA FOODHUBIIN

KAUPUNKILAISTEN OMA PELTO

LEHTOKUMMUN LUOMUTILA

LILLKLOBB PERMACULTURE

MALMGÅRD

MÄNTYMÄEN LUOMUTILA

PICKALA GÅRD

RÅBÄCK GÅRD

RIILAHDEN LUOMUTILA

STANIN HANI

VILTGÅRDEN