AIRIKKALA

REILUSTI LÄHELTÄ

 

Airikkala on talonpoikaistila Uotilan kylässä Nurmijärvellä. Perheyrityksellämme on syvät juuret: viljelelemme ja laidunnamme vuonna 1553 perustetun tilan maita jo 19. sukupolvessa.

 

Me – Mona ja Ilari Airikkala – toimme lampaat tilalle pitkän tauon jälkeen vuonna 2011, koska halusimme hiukan enemmän maalaiselämää ympärillemme Helsingissä työskentelyn vastapainoksi. Sitä paitsi suomenlammas sopii tänne hyvin, sillä se on osa talonpoikaiskulttuuria. Lampailla on myös tärkeä rooli perinnemaisemien säilyttämisessä.

 

Tilalle muuttivat ensin uuhet Paistiina, Rosmariina, Kareniina ja Viuliina. Katras lähti kasvamaan ripeästi ja nykyisin tiluksia laiduntaa kesäisin jo pari sataa lammasta ja karitsaa. Vuonna 2015 teimme luomusopimuksen ja keväästä 2017 lähtien kaikki peltomme ja eläimemme ovat olleet luomutuotannossa. Tosin muutos ei ollut suuri, sillä olemme kasvanneet lampaita varsin luonnonmukaisesti koko ajan.

 

Eläinten hyvinvointi ja lajityypillinen elämä ovat luomutuotannon perusperiaatteita. Meillä uuhet pidetään ympäri vuoden samassa laumassa. Ruokinta pyritään aina järjestämään niin, että eläimet pääsevät ympäri vuorokauden liikkumaan vapaasti ulos ja sisään.
Karitsointi tapahtuu meillä kerran vuodessa alkukeväällä. Karitsat ehtivät näin kasvaa reippaasti ennen laidunkautta, joten ne pystyvät hyödyntämään nurmea tehokkaasti sen alkaessa vihertää toukokuussa. Kauden mittaan kierrätämme katrasta laitumelta toiselle.

 

Saamme kaiken nurmirehun omilta pelloiltamme. Karitsointiaikaan annamme uuhille lisäksi lähistön luomutilalla viljeltyä kauraa ja härkäpapua.

 

Tuotamme karitsanlihan lisäksi taljoja, villalankoja sekä parsaa, jonka viljely käynnistyi vuoden 2017 keväällä. Nyt odotamme, että parsan juurakot vahvistuvat kunnolla, jotta ensimmäinen sato valmistuu vuonna 2019.

 

Pienenä tilana olemme erikoistuneet suoramyyntiin. Näin pystymme huolehtimaan koko toimitusketjusta ja kehittämään sitä nopeasti ja ketterästi. Olemme mukana foodhubissa, koska olemme kiinnostuneita uudenlaisista myyntikanavista.

 

Airikkalantie 48
01860 Perttula
046- 810 2444
[email protected]
www.airikkala.fi

facebook.com/airikkalantila
instagram.com/airikkala.fi


AHLBERGIN PUUTARHA

BOSGÅRD

ETSIMME TUOTTAJIA FOODHUBIIN

KAUPUNKILAISTEN OMA PELTO

KIRKKONUMMEN MAATILAPUOTI

LEHTOKUMMUN LUOMUTILA

LILLKLOBB PERMACULTURE

MALMGÅRD

MÄNTYMÄEN LUOMUTILA

PICKALA GÅRD

RÅBÄCK GÅRD

RIILAHDEN LUOMUTILA

STANIN HANI

VILTGÅRDEN