RÅBÄCK GÅRD

OMENOITA OMISTA NIMIKKOPUISTA
 

Råbäckin tila siirtyi Korkmanin suvun haltuun vuonna 1948, jolloin nykyisen isännän isoisä hankki sen setänsä kanssa Espoon Mankista. Perheemme alkuperäinen kotitila Lill-Nägels sijaitsi Kirkkonummen puolella Jorvaksessa. Olimme kuitenkin joutuneet jättämään sen vuonna 1944, kun Porkkalan alue vuokrattiin Neuvostoliitolle. Råbäck jäi juuri ja juuri vuokra-alueen ulkopuolella.
 

Perheemme tuotti uusilla tiluksilla ensi alkuun maitoa – aivan kuten aiemmin Kirkkonummella. 1970-luvulla seurasimme monen seudun tilan esimerkkiä ja siirryimme lypsykarjan pidosta viljantuotantoon. Vuonna 1996 tilan historiassa käännettiin jälleen uusi lehti, kun istutimme sen maille ensimmäiset omenapuut. Nykyinen omenatarha – joka kattaa vajaan hehtaarin ja 1100 puuta – perustettiin vuonna 2013. Harrastamme hedelmäpuiden osalta uudenaikaista tiheäistutusta, joka muistuttaa paljolti viininviljelytekniikkaa.
 

Råbäckin tilaa luotsaavat nykyisin Rikard Korkman ja Christina Gestrin sekä lapset Anna, Nadia ja Catarina; kaksi vanhempaa tytärtä ovat tosin jo muuttaneet kotoa opintojen perässä. Meillä on myös yksi osa-aikainen työntekijä. Råbäckin lisäksi viljelelemme alkuperäistä sukutilaamme Lill-Nägelsia. Tilojen päätuotantosuunta on viljanviljely ja niiden viljelyala kattaa yhteenä noin 80 hehtaaria.
 

Rikard on opiskellut agronomiksi Helsingin yliopistossa. Hän on isänsä puolelta jo kuudennen polven viljelijä, jota on ohjannut ammattiin paljolti kunnioitus ja arvostus edellisten sukupolvien työtä kohtaan. Rikardia kiehtoo myös alan monialaisuus: maatalous nivoo yhteen biologian, talouden ja teknologian ainutlaatuisella ja kiinnostavalla tavalla. Tilanhoidon ohessa hän työskentelee asiamiehenä ruotsinkielisessä tuottajajärjestössä, SLC:ssä.
 

Olemme Råbäckissa kehittäneet omenalle sopimuspohjaisen suoramyyntimallin, joka perustuu kumppaanuusmaatalouteen. Siinä kuluttaja voi tehdä vuosisopimuksen kiinteällä hinnalla ennen seuraavaa satovuotta. Sopimukseen sisältyy vähintään kahden nimikkopuun sato kokonaisuudessaan. Se kattaa keskimäärin noin 15 kiloa hedelmiä mutta saattaa vaihdella vuodesta toiseen, koska toimimme luonnon ehdoilla. Omenamme edustavat kesälajikkeiden osalta Early Genevaa ja Nannaa, kun taas talvilajikkeista viljelemme Amorosaa ja Rubinolaa.
 

Harjoitamme Råbäckissä on niin sanottua integroitua eli IP-tuotantoa, jossa pyritään täsmätoimin minimoimaan ympäristörasitteita. Esimerkiksi lannoitteita ja kasvinsuojeluaineita käytetään vain tarvittava määrä tiukasti kohdennettuna.
 

Olemme mukana foodhubissa, koska haluamme olla mukana kehittämässä uudenlaista, lyhyttä ruokaketjua tuottajan ja kuluttajan välille. Tahdomme myös tuoda uusmaalaisten viljelijöiden upeita tuotteita kaikkien ulottuville sesonkien mukaan ympäri vuoden. Kuten yhdysvaltalainen visionääri Richard Buckminster Fuller sanoi: ”Asioita ei muuteta taistelemalla olemassaolevaa todellisuutta vastaan. Jos haluat muuttaa jotain, kehitä uusi malli, joka tekee vallitsevasta mallista vanhentuneen.” (Frederic Laloux (2014) Reinventing organizations)
 

Mankintie 22
02780 Espoo
040-5189 297
[email protected]
 

www.rabackgard.fi


AHLBERGIN PUUTARHA – AHLBERG’S GARDEN

AIRIKKALA

BOSGÅRD

KIRKKONUMMI FARM SHOP – KIRKKONUMMEN MAATILAPUOTI

LEHTOKUMPU ORGANIC FARM

LILLKLOBB PERMACULTURE

MALMGÅRD

MÄNTYMÄKI ORGANIC FARM

RILAX ORGANIC FARM

STANIN HANIN

Urban Co-operative Farm

VILTGÅRDEN

WE ARE LOOKING FOR MORE PRODUCERS