AHLBERG

Päätuotteitamme ovat kasvihuoneissa roomansalaatti, versot, yrtit ja syötävät kukat. Avomaalla viljelemme perunaa, lehtikaalia, kesäkurpitsaa ja muita vihanneksia.

Aloitimme puutarhan pidon 90-luvun alussa ja siirryimme luomuun vuosikymmenen lopussa. Tuollinen luomubuumi kiinnosti meitä, ja päätimme viljellä niin hyvin ja kestävästi kuin pystymme. Jo heti alussa halusimme tehdä työstä läpinäkyvää ja kestävää.

Luomussa käytetään ainoastaan biologista torjuntaa sekä luonnosta peräisin olevia kasvinsuojeluaineita. Kasvihuoneissa aloitetaan biologinen torjunta heti kun ensimmäiset siemenet taimettuvat. Meille tulee joka viikko kotimaiselta Biotukselta ”ötökkälähetys”, jonka eliöt taistelevat kasvintuhoajia vastaan. Salaatilla käytämme luomuhyväksyttyä etanansyöttiä. Avomaalla tuholaisten esiintyminen riippuu paljon sääolouhteista.

Luomuun siirtymisen lisäksi otimme käyttöön tuulisähkön ja uusiutuva energian lämmityksessä. Kierrätämme kaiken mullan ja kasvualustan. Versokylvöissä käytetty multa kompostoidaan ja käytetään seuraavaksi basilikalle ja sen jälkeen salaatille. Pois puutarhalta multaa lähtee ainoastaan taimiruukuissa.

Pakkaukset meillä on muovista. Se on ehdottomasti paras pakkausmateriaali tuotteiden säilyvyyden kannalta, sillä se ehkäisee ruokahävikkiä. Jos herkät versot ovat ilman muovisuojusta ne nuutuvat hetkessä, mutta rasiassa ne saattavat säilyä kaksikin viikkoa hyvinä. Jos tuotteesta menee osa hävikkiin niin sillä on paljon suurempi hiilijalanjälki kuin pakkauksen muovilla.

Suomessa alkaa muovinkierrätys toimia, joten sekin on hyvä asia. Ongelma on siellä missä kierrätystä ei järjestetä. Me on valittu hyvä rasia jonka saa hyvin avattua ja suljettua, sen voi käyttää uudelleen vaikka pakaste- tai eväsrasiana tai naulojen ja nappien säilytykseen. Ne valmistetaan kierrätetystä materiaalista. Taimissa meillä on koko ajan ollut käytössä kierrätetystä muovista tehdyt ruukut. Asiakkaamme saavat myös palauttaa huuhdotut ruukut ja käytämme ne uudelleen.

Puutarhatoimisto Ahlberg Oy

Immersbyntie 101, 01120 Västerskog

Kaijus Ahlberg, Viljely Minna Tengvall, Myynti [email protected] www.yrttiahlberg.fi
fiFinnish